Successen

Bastiaan

Op een bijeenkomst georganiseerd door AM Match, RIBW K/AM, Ons Tweede Thuis en GGZinGeest met de naam ‘Brood op de plank’ ontmoette ik Bastiaan. Bastiaan was wat zenuwachtig want hij moest pitchen voor de aanwezige ondernemers. Zijn doel was de belangstelling van een ondernemer in het groen te trekken, die hem wellicht een werkplek zou willen geven. Heel openhartig vertelde Bastiaan dat hij in het verleden last had van psychoses en daardoor zijn school in de groensector nooit heeft kunnen afmaken. Hij had daardoor een Wajong-uitkering gekregen. Het ging nu veel beter met hem en hij was er helemaal klaar, gemotiveerd en enthousiast voor om aan de slag te gaan bij een groenbedrijf. Even later zaten we in gesprek met elkaar en nodigde ik hem uit om bij AW Mense Groen in Heemstede langs te komen samen met zijn jobcoach. Bastiaan glunderde aan het eind van de bijeenkomst en deelde vol trots mee aan de menigte dat hij er een baan uit gesleept had!

Bastiaan heeft na twee maanden proefplaatsing een arbeidsovereenkomst voor 7 maanden gekregen bij AW Mense Groen. Twee keer in de week komt hij op de fiets vanuit Hoofddorp om 6.30 uur op het werk in Heemstede aan. Hij is gelukkig en trots dat hij een baan in het groen heeft weten te bemachtigen. Twee dagen is voorlopig nog de limiet, maar Bastiaan streeft ernaar om binnen 7 maanden uit te breiden naar 3 dagen en droomt ervan om uiteindelijk tot 5 dagen in de week te komen.

https://gallery.mailchimp.com/04835cb2eba9d5d124fd109b7/files/1f0f0672-21f6-45c9-a4a7-555099f085b2/Brood_op_de_Plank_08_02_2019.pdf

Ahmed

Ahmed is een advocaat uit Syrië die naar Nederland gevlucht is. Al snel kwam hij erachter dat zijn opleiding tot advocaat in Nederland niet erkend wordt. Hier een nieuwe rechtenstudie volgen was geen optie voor hem. Dus besloot hij zich te gaan verdiepen in beroepen waar vraag naar is. Hij kwam uit op transport. Via internet kocht hij tweedehands boeken en bestudeerde hij alle theorie die hij nodig had om zijn vrachtwagenrijbewijs te halen. Hij wilde graag chauffeur op een betonmixer worden. Na het behalen van zijn theorie-examens kwam ik via een detacheringsbureau in aanraking met hem. Ik stelde hem voor bij Bollenbeton uit Hillegom en we waren verbaasd over zijn kennis over beton. Het enige wat er nog ontbrak was een groot rijbewijs. Op kosten van de gemeente, Bollenbeton en Ahmed zelf heeft hij binnen afzienbare tijd zijn groot rijbewijs behaald. Ahmed doet zijn werk met veel plezier en is een gerespecteerde collega!

https://www.servicepunt-werk.nl/nl/nieuws/toekomstbestendige-baan-gevonden-als-betonmixerchauffeur/

Harry

Via een detacheringsbureau kwam Harry in eerste instantie bij AW Vessies Infra binnen als verkeersregelaar op een project in Den Haag. Maar Harry had meer in zijn mars en dat zagen de uitvoerder en de projectleider. Harry bleef en werd ingezet als grondwerker in wording. Een ander bedrijf in de buurt van het project zag ook de kwaliteiten van Harry. Toen het project van AW Vessies Infra klaar was, gaven ze hem een baan! Door Harry het opstapje te hebben gegeven is het gelukt om hem terug te laten keren in de maatschappij. Dat is waar Social Return om draait!

Mohammed

Mohammed had enorme spijt van zijn daden. Na een aantal jaren in detentie te hebben gezeten, wilde hij het roer definitief omgooien en iets van zijn leven gaan maken. Mohammed had lang de tijd gehad om na te denken en hij wist één ding zeker: hij wilde op het rechte pad blijven, werken voor zijn geld zodat hij zijn gezin kon onderhouden en bij zijn gezin kon blijven!

In eerste instantie werd hij ingezet als gebiedsconciërge op een bouwplaats. Hij hoefde alleen maar oplettend en behulpzaam te zijn en daar te helpen waar het nodig was of het nu om mensen uit de wijk of collega’s ging. Mohammed raakte geïnteresseerd in het werk dat zijn collega’s uitvoerden en wilde het graag leren. De collega’s leerden hem het vak van grondwerker en hij deed het zo goed dat de aannemer hem in dienst nam. Tweeënhalf jaar later was hij zo ver gevorderd dat hij besloot om als ZZP-er verder te gaan!

Kevin

Kevin verloor zijn ouders tijdens de oorlog in Kongo. Hij werd ondergebracht bij zijn tante, maar had daar geen toekomst. Hij vluchtte naar Nederland en bouwde daar een leven op. Op het moment dat ik hem leerde kennen was hij badmeester in een hotel. Hij had geen hekel aan zijn werk, maar hij wilde meer. Alleen wist hij niet wat. Bij het eerste gesprek zei hij gekscherend dat hij directeur wilde worden. Dat was zijn ambitie! Het bleek in het echt een hele zoektocht te zijn naar wat hij nu echt wilde. Hij verstond de Nederlandse taal wel, maar sprak het nog niet zo goed. Op een gegeven moment gaf hij aan dat hij zich in de ICT wilde gaan specialiseren. Ik begreep er niets van! Kevin had geen computer en ook geen gevoel en interesse in informatica. Toen het puntje bij het paaltje kwam bleek dat een vriend van hem uit de Kongo dit deed en er veel geld mee verdiende. Uren heb ik op Kevin ingepraat om hem duidelijk te maken dat dit werk niet bij hem paste en dat hij heel ongelukkig zou worden als hij hiervoor een opleiding zou gaan volgen.

Gelukkig werd hij bij het hotel op zaterdag ook ingezet in het magazijn. Hij vond dit heel leuk werk en bingo! we hadden de juiste weg gevonden. Samen ben ik met hem naar een school gegaan die de BBL-opleiding magazijnbeheerder gaf. Voorwaarde was wel dat hij een leer/werkbedrijf vond. Ook daarin heb ik hem bijgestaan en hij mocht zowaar beginnen bij een bedrijf in zijn eigen woonplaats!

Uiteindelijk hoopt Kevin genoeg geld te hebben verdiend om terug te gaan naar de Kongo. Hij wil een weeshuis oprichten waar kinderen kunnen leren en een toekomst hebben, hetgeen hij zelf gemist heeft!

Jacqueline

Jacqueline ontmoette ik toen ze in haar 2e ziektejaar zat. Ik was gevraagd om als loopbaancoach een 2e spoortraject met haar te doen. Ze was uitgevallen met een burn-out en was nog verre van hersteld. Eigenlijk was het direct duidelijk dat een terugkeer in haar eigen stressvolle functie geen optie meer was. Maar wat dan, was de grote vraag. Jacqueline geloofde niet meer in zichzelf en daarnaast was ze al bijna zestig! Dus wie zou zo’n ‘oude’ vrouw nog willen aannemen?? Ik verzekerde haar dat leeftijd geen enkele belemmering hoeft te zijn voor een werkgever. Als je maar vol enthousiasme en motivatie solliciteert op een baan en laat zien dat je er helemaal voor wilt gaan! Samen zijn we op zoek gegaan naar beroepen en functies die Jacqueline aanspraken. Telkens kwam ze uit op WMO-consulente. Ze voegde de daad bij het woord en volgde met succes een opleiding WMO-consulente. Ik adviseerde haar om een oproep te doen aan gemeenten via LinkedIn voor een stage-plek. Binnen de kortste keren kon zij terecht bij de gemeente van haar woonplaats! Na een half jaar belde Jacqueline mij op. Ze had gesolliciteerd bij een andere gemeente als WMO-consulente en zat tot haar eigen verbazing in de 2e ronde van de sollicitatiegesprekken. Ze twijfelde of ze wel moest gaan, omdat ze nog steeds niet volledig haar uren maakte. Ik adviseerde haar om zeker wel te gaan en gewoon open en eerlijk te zijn over haar situatie. Ze had immers niets te verliezen! De dag na het sollicitatiegesprek belde ze me vol blijdschap op! Ze had de baan gekregen en de nieuwe werkgever had aangegeven de openheid over haar situatie zeer te waarderen. Zonder mijn steun en advies was Jacqueline niet naar het 2e sollicitatiegesprek gegaan, vertelde ze. Het 2e spoortraject was allang beëindigd, maar ik bied mijn kandidaten aan dat ze me altijd nog kunnen bellen voor advies m.b.t. hun loopbaan!